Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Податковий кодекс України: "перезавантаження". Екологічний податок.

Президент України підписав Закон України від 07.07.2011р. № 3609-VI, далі - Закон № 3609.
   
   Норми Закону № 3609 (підпункти 101 - 105 пункту 1 розділу I Закону № 3609), які вносять зміни до розділу VIII Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755 -VI, далі - Податковий кодекс, наберуть чинності 1 жовтня 2011року і кардинально змінять порядок справляння та сплати екологічного податку.
   
   Згідно зі статтею 241 Податкового кодексу податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується податковими агентами.
   
   Закон № 3609 змінює склад податкових агентів (пункт 241.2 статті 241 Податкового кодексу). Якщо раніше ними були суб'єкти господарювання, що здійснювали оптову та роздрібну торгівлю паливом (окрім тих, що реалізують паливо, придбане в оптових торговців), то відповідно до Закону № 3609 ними стануть суб'єкти господарювання, які:
   
   - здійснюють на митній території України торгівлю паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника;
   
   - здійснюють ввезення палива на митну територію України.

   
   Отже, сплата податку здійснюватиметься виробниками (у тому числі тими, що виробляють паливо з давальницької сировини) та імпортерами палива.
   
   Зміниться і об'єкт оподаткування для податку, який справляється за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами (підпункт 242.1.4 пункту 242.1 статті 242 Податкового кодексу). Ним буде обсяг та вид палива (у тому числі виробленого з давальницької сировини), реалізованого або ввезеного на митну територію України податковими агентами, крім:
   
   - обсягів палива, вивезених з митної території України в митних режимах експорту або реекспорту та/або переробки на митній території України, засвідчених належно оформленою митною декларацією;
   
   - мазуту та пічного палива, що використовується в процесі виробництва тепло - та електроенергії.
   
   Таким чином, не будуть об'єктом оподаткування обсяги палива, вивезеного в режимі експорту, реекспорту або переробки. Ця норма не суперечить іншим нормам, що регулюють питання щодо справляння екологічного податку, оскільки:
   
   - вивезення у режимі експорту не передбачає реалізацію палива на митній території України. Причому не має значення, хто здійснює експорт товару: виробник чи суб'єкт підприємництва, який придбаває товар у виробника. Виробник у такому разі не є податковим агентом, бо одним з обов'язкових критеріїв визнання виробника податковим агентом є реалізація палива на митній території України. А якщо експортна операція здійснюється не виробником товару, то це означає, що товар свого часу було придбано у виробника (у якого і виникали зобов'язання щодо сплати екологічного податку) і, можливо, перепродано кілька разів. Незалежно від кількості разів перепродування у продавця - експортера не виникнуть податкові зобов'язання щодо сплати екологічного податку. Такий порядок оподаткування є логічним, адже у разі перепродажу, в тому числі у разі експорту, той самий обсяг продажу і вид палива не мають оподатковуватися двічі;
   
   - режими реекспорту та переробки передбачають попереднє ввезення товару на митну територію України. У свою чергу, ввезене паливо оподатковується в момент ввезення. Отже, аби уникнути подвійного оподаткування, паливо, вивезене в режимі реекспорту або переробки, не є об'єктом оподаткування.
   
    Зміна складу податкових агентів спричинила і запровадження нових, зокрема для імпортерів, ставок екологічного податку (пункт 244.2 статті 244 Податкового кодексу). А ставки, які раніше використовувалися для справляння екологічного збору в разі торгівлі паливом, застосовуватиметься для операцій, що здійснюються його виробниками.
   
    Порядок обчислення податку встановлено окремо для виробників (він є аналогічним до чинного для продавців порядку) та імпортерів (податок визначається на дату подання митної декларації для митного оформлення).
   
    Зазнає змін і порядок сплати податку та подання звітності. Зокрема, імпортери сплачуватимуть податок у день подання митної декларації (підпункт 249.1 статті 249 Податкового кодексу). Виробники палива сплачуватимуть податок у строки, передбачені чинною редакцією Податкового кодексу для продавців.
   
    Місце подання податкової декларації визначено для всіх податкових агентів: це - орган державної податкової служби, в якому податковий агент перебуває на обліку.

Коментарі