Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Порядок розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів та сплати збору

Згідно з п. 231.1. ст.231 розділу Х Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 ПКУ є об’єктами оподаткування.
   

   Відповідно до п.238.1 ст.238 ПКУ сума збору за першу реєстрацію транспортного засобу обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта, зазначеного у пункті 234.4 статті 234 ПКУ.
   
   Відповідно до п.239.2 ст.239 ПКУ юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному органу державної податкової служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу. Згідно п.1 наказу Державної податкової служби від 23.12.10 № 994 "Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів" зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 р. за № 1423/18718, затверджено форму Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів.
   
   До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.
   
   Оскільки копії реєстраційних документів є обов’язковими додатками до Розрахунку, то платнику податків необхідно їх подати в паперовому вигляді до відповідного органу ДПС. У разі неподання відповідних копій звітність буде визнана як неподана.
   
   Згідно з п.239.3 ст.239 Податкового кодексу України платники збору за першу реєстрацію транспортного засобу зобов’язані при першій реєстрації в Україні пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, – відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.
   
   У разі відсутності документів про сплату збору за першу реєстрацію транспортного засобу або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.
   
   Відповідно до п.239.5 ст.239 Податкового кодексу України органи, що проводять державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані повідомляти органи державної податкової служби про зареєстровані транспортні засоби, а також про осіб, на яких вони зареєстровані.

Коментарі