Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Порядок відображення в Податковій декларації з податку на прибуток патентної діяльності

Відповідно до п. 152.2 ст. 152 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та до поповненнями (далі – ПКУ) платник податку, який проводить діяльність, що підлягає патентуванню відповідно до розділу XII цього Кодексу, зобов'язаний окремо визначати податок від кожного виду такої діяльності та окремо визначати податок від іншої діяльності. З цією метою ведеться окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та витрат, пов'язаних з веденням діяльності з урахуванням від'ємного значення як результату розрахунку об'єкта оподаткування.
   
   Податок, отриманий від діяльності, яка підлягає патентуванню відповідно до розділу XII ПКУ, підлягає сплаті до бюджету в сумі, яка визначена відповідно до розділу ІІІ, і зменшена на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності (п. 152.1 ст. 152 ПКУ).
   
   Платник податку, який одночасно здійснює діяльність, що підлягає патентуванню відповідно до розділу XII ПКУ, та іншу діяльність, визначає (декларує) загальну суму податкових зобов'язань по цих видах діяльності в одній податковій декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої встановлена наказом ДПА України від 28.02.2011 № 114 "Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства" (далі – декларація).
   
   При цьому у зменшення податкових зобов'язань платника по всіх видах діяльності враховується вартість придбаних торгових патентів у сумі, яка не перевищує суму податку на прибуток, обчислену окремо по діяльності, на здійснення якої придбано такі патенти.
   
   Порядок ведення окремого обліку доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає патентуванню, передбачено у п. 152.11 ст. 152 ПКУ. У декларації доходи, отримані від здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню, витрати, отримані від здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню, сума амортизаційних нарахувань, нарахованих на основні засоби (нематеріальні активи), що використовуються для здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню, а також об’єкт оподаткування від діяльності, яка підлягає патентуванню, відображаються у рядках 01 – 07 декларації у складі загальних показників доходів, витрат, об’єкта оподаткування від усіх видів діяльності, а також при складанні додатків до зазначених рядків декларації.
   
   Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає оподаткуванню, зазначається у рядку 08 декларації, а податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів – у рядку 12.
   
   Зазначені показники визначаються на підставі заповнення додатка ТП до рядків 08 та 12 декларації (далі – додаток ТП). У додатку ТП відображаються результати окремого обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та витрат, пов'язаних з веденням діяльності з урахуванням від'ємного значення як результату розрахунку об'єкта оподаткування, в розрізі кожного виду такої діяльності.

Коментарі