Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Роз'яснює податкова служба ЄП для фізичних осіб - підприємців (спрощена система оподаткування)

На які групи платників ЄП діляться ФОП, які застосовують спрощену систему оподаткування?
   
   
Повна відповідь: Згідно п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями, фізичні особи - підприємці, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на платників єдиного податку першої групи, платників єдиного податку другої групи і платників єдиного податку третьої групи.
   
   
За яких умов ПП можуть бути платниками ЄП першої групи?
   
   
Повна відповідь: Згідно пп.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями, до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгових місць на ринках та / або здійснюють господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та обсяг доходів яких протягом календарного року не перевищує 150 000 гривень.
   
   
За яких умов ПП можуть бути платниками ЄП другої групи?
   
   
Повна відповідь: Згідно з пп. 2 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями, до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи належать фізичні особи - підприємці, що здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та / або населенню, виробництво та / або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1 000 000 гривень. Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи - підприємці відносяться виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.
   
   
За яких умов ПП можуть бути платниками ЄП третьої групи?
   
   
Повна відповідь: Згідно з пп. 3 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями, до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи відносяться фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, обсяг доходу не перевищує 3 000 000 гривень.
   
   
Чи враховуються при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП - ФОП, наймані працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку?
   
   
Повна відповідь: Згідно пп.291.4.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями, при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.
   
   
Який термін подачі заяви для переходу на спрощену систему оподаткування ФОП, які прийняли рішення платити ЄП з 1 січня 2012 року?
   
   
Повна відповідь: Згідно з пп. "Г" п. 5 ст. 1 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 4 листопада 2011 N 4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності" (далі - Закон N 4014) суб'єкти господарювання, які були платниками єдиного податку згідно з Указом Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" або фіксованого податку відповідно до розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року N 13-92 "Про прибутковий податок з громадян", а також фізичні особи - підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) , і прийняли рішення з 1 січня 2012 року перейти на спрощену систему оподаткування згідно з нормами Закону N 4014 та відповідають вимогам ст. 291 ПКУ, подають відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року. Для визначення обсягу доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування в 2012 році суб'єктами господарювання, які не були платниками єдиного або фіксованого податку, дохід від здійснення господарської діяльності, отриманий в 2011 році, перераховується з урахуванням норм ст. 292 ПКУ.
   
   
Які види послуг розуміються під "побутовими послугами населенню", які надаються ФОП платниками ЄП, віднесені до першої та другої груп платників ЄП?
   
   
Повна відповідь: Згідно з п. 291.7 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) для цілей глави 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" ПКУ під побутовими послугами населенню, наданими першою і другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг: 1) виготовлення взуття за індивідуальним замовленням; 2) послуги з ремонту взуття; 3) виготовлення швейних виробів за індивідуальними замовленнями; 4) виготовлення виробів зі шкіри за індивідуальним замовленням; 5) виготовлення виробів з хутра за індивідуальними замовленнями, 6 ) виготовлення спіднього одягу за індивідуальними замовленнями; 7) виготовлення текстильних виробів і текстильної галантереї за індивідуальним замовленням; 8) виготовлення головних уборів за індивідуальним замовленням; 9) додаткові послуги з виготовлення виробів за індивідуальними замовленнями; 10) послуги з ремонту одягу та побутових текстильних виробів ; 11) виготовлення та в'язання трикотажних виробів за індивідуальними замовленнями; 12) послуги з ремонту трикотажних виробів; 13) виготовлення килимів та килимових виробів за індивідуальними замовленнями; 14) послуги з ремонту та реставрації килимів і килимових виробів; 15) виготовлення шкіряних галантерейних та дорожніх виробів за індивідуальними замовленнями; 16) послуги з ремонту шкіряних галантерейних та дорожніх виробів; 17) виготовлення меблів за індивідуальними замовленнями; 18) послуги з ремонту, реставрації та відновленню меблів; 19) виготовлення дерев'яних будівельних конструкцій та столярних виробів за індивідуальними замовленнями; 20) технічне обслуговування і ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням; 21) послуги з ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо-і відеоапаратури; 22) послуги з ремонту електропобутової техніки та інших побутових приладів; 23) послуги з ремонту годинників; 24) послуги з ремонту велосипедів; 25) послуги з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів; 26) виготовлення металовиробів за індивідуальним замовленням; 27) послуги з ремонту інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів; 28) виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням; 29) послуги з ремонту ювелірних виробів; 30) прокат предметів особистого користування та побутових товарів; 31) послуги з виконання фоторобіт; 32) послуги з обробки плівок; 33) послуги з прання, оброблення білизни та інших текстильних виробів; 34) послуги з чищення і фарбування текстильних, трикотажних та хутряних виробів; 35) вироблення хутряних шкір за індивідуальними замовленнями; 36) послуги перукарень; 37) ритуальні послуги; 38) послуги, пов'язані з сільським та лісовим господарством; 39) послуги домашньої прислуги; 40) послуги, пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальними замовленнями.
   
   
За яких умов ФОП платники ЄП мають право на застосування спрощеної системи оподаткування у наступному календарному році?
   
   
Повна відповідь: Згідно п. 292.16 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями право на застосування спрощеної системи оподаткування у наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для першої, другої та третьої групи платників єдиного податку. При цьому якщо протягом календарного року платники першої та другої груп використовували право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв'язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування у наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пп. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.
   
   

Порядок визначення доходу і його склад

   
   
Що є доходом ФОП платника ЄП?
   
   
Повна відповідь: Згідно з пп. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та / або безготівкової); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому в дохід не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в його господарській діяльності. Згідно з п. 292.3 ст. 292 НКУ до суми доходу за звітний період включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, і вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).
   
   
Які суми не включаються до складу доходу ФОП платника ЄП?
   
   
Повна відповідь: Згідно п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) до складу доходу, визначеного пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються: суми податку на додану вартість, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів, суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в рамках державних чи місцевих програм; суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються покупцеві товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та / або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів, суми коштів, що надійшли в оплату товарів (робіт, послуг), реалізованих в період сплати інших податків і зборів, встановлених НКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця; суми податку на додану вартість, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) в період сплати інших податків і зборів, встановлених НКУ; суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених НКУ, та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.
   
   
Яка дата вважається датою отримання доходу ФОП - платника ЄП?
   
   
Повна відповідь: Згідно п.292.6 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями датою отримання доходу є дата надходження коштів на поточний рахунок (у касу) платника єдиного податку, дата списання кредиторської заборгованості, по якою минув строк позовної давності, дата фактичного отримання платником єдиного податку безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
   
   
Яка дата вважається датою отримання доходу ФОП - платником ЄП при здійсненні торгівлі товарами або послугами з використанням торговельних автоматів або іншого подібного обладнання, що не передбачає наявності реєстратора розрахункових операцій?
   
   
Повна відповідь: Згідно п.292.7 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями у разі здійснення торгівлі товарами або послугами з використанням торговельних автоматів або іншого подібного обладнання, що не передбачає наявності реєстратора розрахункових операцій, датою отримання доходу вважається дата вилучення з таких торговельних апаратів та / або подібного обладнання грошової виручки.
   
   
Яка дата вважається датою отримання доходу ФОП - платником ЄП у разі якщо торгівля товарами (роботами, послугами) здійснюється через торговельні автомати з використанням жетонів, карток та / або інших замінників грошових знаків?
   
   
Повна відповідь: Згідно п.292.8 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями у разі коли торгівля товарами (роботами, послугами) через торговельні автомати здійснюється з використанням жетонів, карток та / або інших замінників грошових знаків, виражених у грошовій одиниці України, датою отримання доходу вважається дата продажу таких жетонів, карток та / або інших замінників грошових знаків, виражених у грошовій одиниці України.
   
   

Ставки єдиного податку

   
   
Які ставки ЄП встановлюються для ФОП першої, другої і третьої груп?
   
   
Повна відповідь: Згідно з п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі - мінімальна заробітна плата), і у відсотках до доходу (процентні ставки). Пунктом 293.2 ст. 293 ПКУ передбачено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з урахуванням календарного місяця: 1) для першої групи платників єдиного податку - в межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, 2) для другої групи платників єдиного податку - в межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати. Згідно 293.3 ст. 293 ПКУ процентна ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється в розмірі: 3 відсотки доходу - при сплаті податку на додану вартість згідно НКУ; 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі 15 відсотків: 1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 1, 2 і 3 п. 291.4 ст. 291 НКУ, 2) до доходу, отриманого від здійснення діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи, 3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначеного в розділі 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності "НКУ, 4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
   
   

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

   
   
Який термін сплати ЄП ФОП третьої групи?
   
   
Повна відповідь: Згідно з п. 295.3 ст. 295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний ) квартал. Згідно з п. 295.4 ст. 295 ПКУ сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.
   
   
В який термін сплачується ЄП ФОП першої та другої груп?
   
   
Повна відповідь: Згідно з п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця . Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше ніж до кінця поточного звітного року. У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення про зміну раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за новими ставками в порядку та строки, визначені пп. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 НКУ. Згідно з п. 295.4 ст.

Коментарі