Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Нова сесія: які закони готують для IT та Інтернету

Верховна Рада приступила до роботи в новому сезоні. Ми підготували короткий огляд ініціатив в IT і телеком-сфері, які можуть бути прийняті вже цієї осені.

  
   
Проект про електронну комерцію
   
   
На цій сесії парламент повинен знову розглянути законопроект про електронну комерцію. Проектів для цієї сфери пропонувалося кілька. Зараз мова йде про доопрацьованому бізнесом і громадськістю проект Юрія Полунєєва (БЮТ), внесеному до парламенту в лютому минулого року. За словами глави Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Тетяни Попової, бізнесу дуже не хотілося б обов'язкового введення цифрового підпису. Крім того, не радує припис зберігати і вести облік договорами купівлі-продажу в електронній формі.
   
   
Одним з нововведень заступник голови ІнАУ Олександр Ольшанський, який брав участь в доопрацюванні проекту, назвав положення про те, що електронна форма договору з правових наслідків прирівняє до письмової. "Причому для цього не потрібно якихось спеціальних засобів, на кшталт" завіряти виключно ЕЦП (електронного цифрового підписом - ред.) ", - Підкреслив він.
   
   
У проекті передбачено декілька засобів запевнення, в тому числі і ЕЦП, і проста "галочка", яка як форма договору вже прийнята у всьому світі (наприклад, "галочка", яка проставляється при укладанні ліцензійної угоди при установці ПЗ - ред.), Відзначив О. Ольшанський.
   
   
За порадою юристів реалізована важлива норма з європейського законодавства - норма про подвійне акцепт. Суть цієї норми полягає в тому, що "одне натискання" не може служити укладенням договору.
   
   
Крім того, проектом регламентовані права і зобов'язання різних учасників процесу, а не тільки сторін договору. Тобто не тільки продавця і покупця, але і провайдерів, хостерів, реєстраторів і т.п. В цьому проекті вперше застосовується термін «інформаційні послуги проміжного характеру", яким описуються послуги провайдерів різних сервісів, які не є сторонами договору, але забезпечують функціонування електронної комерції. І це теж пряме запозичення з європейського законодавства, додав Ольшанський.
   
   
Проект про електронні гроші
   
   
В кінці серпня цього року Нацбанк виніс на обговорення проект закону, яким, в тому числі, регламентується використання електронних платіжних засобів (платіжні картки, електронні гроші, мобільні платіжні інструменти). Нормами проекту пропонується ввести реєстр платіжних систем і систем розрахунків, їх членів та учасників. Реєстр буде вести НБУ, йому ж надається і функція нагляду за платіжними системами.
   
   
Електронні гроші визначаються як "одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, відмінними від емітента особами, і є грошовим зобов'язанням емітента". Випуск електронних грошей здійснюють тільки банки, виражаються вони тільки в гривні. Зауваження до проекту будуть приймати до 30 вересня.
   
   
Нагадаємо, за останній рік НБУ не раз висловлював зауваження з приводу діяльності таких систем, як WebMoney, Qiwi, Яндекс.Деньги на території Україні. Кожен раз регулятор підкреслював, що право на випуск електроденег в Україну мають тільки банки і говорив про необхідність погоджувати з ним правила платіжної системи. Деякі експерти висловлюють думку про те, що PayPal тому й не виходить на ринок Україні - обсяги невеликі, при надмірно жорсткої регламентованості. Відзначимо, що в сусідній Росії вже прийнятий закон про національну платіжну систему, за нормами якого платіжна система повинна бути зареєстрована як кредитна організація.
   
   
Проекти про податкові канікули для IT-компаній
   
   
З весни йде робота над проектами, якими в якості експерименту пропонується ввести до 2016 року податкові канікули для розробників софта, а також майже всіх постачальників послуг та товарів IT-сфери. Мова йде про законопроекти N8267 і N8268, внесених до ВР в березні цього року. Очікується, що податкові канікули дозволять створити сприятливі умови для розвитку індустрії програмної продукції.
   
   
Причому визначення "програмної продукції", запропоноване проектами, охоплює всю IT-індустрію. Під нього потрапляють розробка і продаж ПО, IT-консалтинг, IT-аутсорсинг, послуги з обробки даних, веб-розробка і виробництво комп'ютерів і "іншого обладнання для обробки інформації, монтажу та установки електронно-обчислювальних машин та іншого обладнання для обробки інформації".
   
   
Проектами, зокрема, передбачається для компаній-учасниць експерименту на час дії експерименту (з 1 січня 2012 року до 1 січня 2017 року):
   
- Тимчасово скасувати ПДВ;
   
- Встановити ставку податку для компаній галузі на рівні 16%;
   
- Ставку прибуткового податку для фізособи, яка працює в компанії-учасниці експерименту, встановити на рівні 10% від бази оподаткування і т.д.
   
   
Щоб взяти участь в експерименті, компанія повинна буде зареєструватися в реєстрі учасників, який буде вести Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації.

Коментарі