Завантаження...
Реєстрація
TwitterFacebookВКонтакте
Підпишіться на наші RSS новини.
UARU

Новини: Як ліквідувати юридичну особу: варіанти

Існує кілька способів самоліквідації юридичних осіб. У більшості з них загальні недоліки - це термін процедури (наприклад, ліквідація в загальному порядку може тривати роками) та необхідність проведення перевірки ДПІ, результатами якої зазвичай стають значні суми різних штрафів. Втім, є способи позбутися від непотрібної юрособи, не порушуючи закон і не привертаючи зайвої уваги представників податкової інспекції та різних фондів.
   
   
Банкрут завжди правий
   
   
Один з варіантів самоліквідації - спрощена процедура банкрутства, в якій ініціатором, на відміну від класичного банкрутства, виступає не кредитор, а саме підприємство. Перевага спрощеної процедури банкрутства полягає в тому, що зняття з обліку в ДПІ та фондах здійснюється автоматично за рішенням господарського суду. У перелік документів, на підставі яких суд ухвалює рішення про ліквідацію компанії через банкрутство, акт податкової перевірки і довідка про відсутність заборгованості перед бюджетом не входять. Крім цього, що важливо, керівництво і власники компанії не залучені в бюрократичну тяганину - всі процесуальні дії, в тому числі й узгодження спірних питань з податковою та соцфондами, здійснює арбітражний управляю щий, призначений судом. Варто врахувати, що вимоги кредиторів у ході цього способу ліквідації будуть вважатися погашеними з моменту затвердження судом звіту арбітражного керуючого про ліквідаційну процедуру.
   
   
Основний недолік спрощеної процедури банкрутства - ризик подачі скарг на судові рішення, пов'язані з банкрутством з боку податкових органів. Причому, як показує практика, скарги ці часто пишуться без всяких на те підстав, з однією лише метою затягнути процес. У середньому спрощена процедура банкрутства триває 6 місяців.
   
   
Вартість юридичних послуг по супроводженню такої процедури в Києві становить в середньому 40 тис. грн. Для порівняння: ліквідація в загальному порядку обійдеться власнику підприємства в 5 тис. грн без урахування додаткових неофіційних платежів.
   
   
Тривалість і вартість спрощеної процедури банкрутства для багатьох підприємців неприйнятні. Тому юристами був придуманий альтернативний спосіб закриття юридичних осіб. Ліквідацією його називають вельми умовно, оскільки записи про припинення діяльності юрособи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізосіб-підприємців не вносяться.
   
   
Продати і забути
   
   
На ринку юридичних послуг цей спосіб ліквідації представлений під назвою "ліквідація шляхом викупу корпоративних прав". Суть процедури полягає в розриві юридичного зв'язку власника і директора з підприємством шляхом призначення нових, як правило, номінальних управлінця і власника. Іноді продаж корпоративних прав оформляється на компанію, зареєстровану в якій-небудь офшорній зоні. У цієї компанії, зрозуміло, є представник в Україну, наділений правом підпису документів. Після оформлення угоди він відправляє в офшор всю первинну документацію проданого підприємства, причому зберігає квитанцію про відправку. Відповідно, податківці, які прийшли після цього, залишаться ні з чим - уся документація знаходиться у нових власників, отже, і перевіряти нічого. Звичайно, існує ймовірність того, що податкові інспектори постараються знайти нового власника, однак практика показує, що вони цим не займаються.
   
   
Сама процедура продажу виглядає наступним чином: між продавцем (нинішнім власником або власником підприємства) і покупцем укладається договір купівлі-продажу корпоративних прав. Зазвичай держреєстратори в Києві, на відміну від своїх регіональних колег, не вимагають нотаріального посвідчення такого договору. Держреєстратору подаються нові статутні документи, договір купівлі-продажу, рішення про внесення змін до статутних документів у зв'язку зі зміною власників.
   
   
Після або одночасно з внесенням змін до держреєстру нові власники проводять зміну керівництва підприємства і повідомляють про це податкову інспекцію і соцфондів. У разі виконання всіх цих процедур процес продажу компанії можна вважати завершеним.
   
   
Перевагою "ліквідації шляхом викупу корпоративних прав" є відсутність необхідності проходити податкові та інші перевірки. Весь процес займає 7-10 днів. Мінус даного способу полягає в тому, що ліквідації в юридичному сенсі цього слова не відбувається, підприємство продовжує числитися в Єдиному держреєстрі. Щоб уникнути перевірок новий директор звільняється, а компанію без керівника перевірити практично неможливо. Зазвичай такі фірми протягом трьох років (термін позовної давності по всіх угодах і зобов'язаннях) числяться в Єдиному держреєстрі, а потім ліквідуються в загальному порядку.
   
   
Здійснюючи ліквідацію юрособи шляхом викупу корпоративних прав, колишньому власникові компанії бажано простежити за тим, щоб всі відомості про зміну складу власників і зміну директора були внесені до держреєстру і про це була повідомлена податкова інспекція. Середня вартість юридичного супроводу ліквідації шляхом викупу корпоративних прав становить 8000 грн.

Коментарі